Η ΕΕ νομιμοποιεί την ελαστική εργασία και τις απολύσεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών


«ΕΕ και κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζουν την κοροϊδία σε βάρος των αναπληρωτών εκπαιδευτικών και των άλλων εργαζομένων», τονίζει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, σχολιάζοντας την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ερώτηση του ευρωβουλευτή του Κόμματος Κώστα Παπαδάκη για την εργασιακή περιπλάνηση των εκπαιδευτικών.
Οπως είχε καταγγείλει ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ στην Ερώτησή του, «χιλιάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που βρίσκονται αντιμέτωποι κάθε χρόνο με τις απολύσεις και την εργασιακή περιπλάνηση, καλύπτοντας τα κενά από τις αποχωρήσεις εκπαιδευτικών, εμπαίζονται από την κυβέρνηση για το διορισμό τους. Υφίστανται μια σειρά από αρνητικές διακρίσεις, δουλεύοντας χωρίς αποζημίωση οδοιπορικών και επιδότηση ενοικίου σε περιοχές μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, χωρίς να έχουν κατοχυρωμένα δικαιώματα σε άδειες, όπως οι μόνιμοι συνάδελφοί τους, κινδυνεύοντας ακόμα και με απόλυση, αν πάρουν π.χ. άδεια αναρρωτική πάνω από 15 μέρες και κριθεί αναγκαία η αντικατάστασή τους».

Η επίτροπος Tίσεν, στην απάντησή της, ισχυρίζεται ότι οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί προστατεύονται δήθεν από την Οδηγία 1999/70/ΕΚ και από σχετική απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ, που προβλέπουν ότι «τα κράτη - μέλη λαμβάνουν μέτρα για να αποτραπεί η κατάχρηση που προκαλείται από τη χρησιμοποίηση διαδοχικών συμβάσεων ή σχέσεων εργασίας ορισμένου χρόνου».
«Η πραγματικότητα είναι βέβαια ακριβώς αντίστροφη των όσων διατείνεται η Επιτροπή», σημειώνει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα, τονίζοντας: «Η ΕΕ και οι αστικές κυβερνήσεις όχι μόνο δεν προστατεύουν τους εργαζόμενους, αλλά αντίθετα αυτό ακριβώς το νομικό πλαίσιο που επικαλούνται, δήθεν για την προστασία των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, είναι αυτό που αξιοποιήθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο στην πρόσφατη απόφασή του, που έκρινε παράνομη την ανανέωση των συμβασιούχων εργαζομένων στους ΟΤΑ. Με την απόφαση αυτή και με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, οδηγούνται στο δρόμο της ανεργίας χιλιάδες συμβασιούχοι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, οι οποίοι καλούνται μάλιστα να επιστρέψουν και τους μισθούς τους για το χρονικό διάστημα που κρίθηκε ότι ήταν παράνομη η ανανέωση των συμβάσεών τους».
Παράλληλα, στην απάντηση της επιτρόπου γίνεται λόγος για την ανάγκη «να εξασφαλιστεί, ανεξάρτητα από το είδος και τη διάρκεια της σχέσης απασχόλησης, τόσο το δικαίωμα των εργαζομένων να έχουν κατάλληλη κοινωνική προστασία όσο και το δικαίωμα όλων να έχουν έγκαιρη πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή, προληπτική και θεραπευτική υγειονομική περίθαλψη υψηλής ποιότητας» και για την εν εξελίξει διαβούλευση με τους «κοινωνικούς εταίρους» με θέμα την «πρόσβαση στην κοινωνική προστασία», προκειμένου να «αντιμετωπιστούν οι διαφορές στην πρόσβαση στο σύστημα κοινωνικής προστασίας των εργαζομένων σε καθεστώς τυπικής και άτυπης απασχόλησης».
«Πρόκειται για πλήρη νομιμοποίηση της εργασιακής περιπλάνησης και των ελαστικών μορφών απασχόλησης, των απολύσεων χιλιάδων καθηγητών με τη λήξη κάθε χρονιάς, ενώ οι ανάγκες για εκπαιδευτικό προσωπικό στα σχολεία είναι τεράστιες. Σε αυτή, άλλωστε, την κατεύθυνση κινείται και η περιβόητη πρόταση της ΕΕ για τον "Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων", που στο όνομα της κατοχύρωσης δικαιωμάτων των εργαζομένων προωθεί τη διεύρυνση της εργασιακής γαλέρας», σημειώνεται στο δελτίο Τύπου της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, που σημειώνει:
«Πάει πολύ αυτοί που ευθύνονται για το τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων, προκειμένου να διασφαλιστεί η ανάκαμψη της κερδοφορίας του κεφαλαίου, να εμφανίζονται κι ως επίδοξοι προστάτες των εργαζομένων.
Οι εργαζόμενοι είναι ανάγκη να δυναμώσουν την πάλη τους ενάντια στην πολιτική της ΕΕ, της σημερινής κυβέρνησης και των προηγούμενων, καμία απόλυση, μόνιμη σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα, μαζικούς μόνιμους διορισμούς που θα εξασφαλίζουν το δικαίωμα των παιδιών της λαϊκής οικογένειας στη μόρφωση. Αυτοί είναι οι μόνοι που μπορούν να ανατρέψουν την εργασιακή ζούγκλα και το βάρβαρο εκμεταλλευτικό σύστημα που τη γεννά».