Ανακοίνωση ΔΑΚΕ Α ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας για τις ηλεκτρονικές δηλώσεις στα ΕΠΑΛ

Συνάδελφοι,
Είναι γνωστή η απόφαση του υπουργείου να πραγματοποιηθούν ηλεκτρονικά φέτος οι δηλώσεις προτίμησης των μαθητών στα ΕΠΑΛ με χρήση των κωδικών taxisnet από τους γονείς και κηδεμόνες ή τους ενήλικους μαθητές.
Το χρονικό πλαίσιο, όμως, για τη συγκεκριμένη διαδικασία είναι ασφυκτικό, αφού ορίζεται ως το διάστημα των 5 ημερών (19 – 23 Ιουνίου) με δεδομένο ότι ταυτόχρονα διεξάγονται και πανελλαδικές εξετάσεις.
Η απαράδεκτη αυτή απόφαση, δικαιολογείται καταρχήν από το υπουργείο ως το πρώτο βήμα για την πλήρη εισαγωγή νέων τεχνολογιών στο σχολείο για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας αλλά και την έγκαιρη προετοιμασία για τη νέα χρονιά.
o        Δεν αναφέρεται προφανώς ποιος κηδεμόνας μαθητή ελληνικού ΕΠΑΛ έχει την ευχέρεια να χρησιμοποιήσει τις νέες τεχνολογίες. Ποιος έχει περιθώριο χωρίς να καταφύγει αναγκαστικά σε λογιστή να καταφέρει να πραγματοποιήσει δήλωση προτίμησης. Είναι πρωτοφανές και απαράδεκτο να χρειαστεί να πληρώσει κάποιος για να πραγματοποιήσει έγκαιρα και έγκυρα τη δήλωση τομέων και ειδικοτήτων.
o        Δεν αναφέρεται επίσης ότι πολλοί τομείς που προτάθηκαν να ιδρυθούν δεν περιλαμβάνονται στη λίστα με τις προτιμήσεις προς επιλογή στα σχολεία.
o        Δεν αναφέρεται τέλος, τι θα γίνει με τους τομείς και τις ειδικότητες που δεν θα εκδηλωθεί αρχικά τουλάχιστον ενδιαφέρον, δεδομένου ότι οι εγγραφές μαθητών θα ολοκληρωθούν όχι άμεσα αλλά μέχρι και τα μέσα Σεπτεμβρίου.
Ποιος εγγυάται ότι μέσα στο καλοκαίρι δεν θα έχουμε νέα κατάργηση τομέων και ειδικοτήτων λόγω έλλειψης του απαιτούμενου αριθμού δηλώσεων;
Ποιος εγγυάται ότι οι μαθητές θα βρουν και θα δηλώσουν τους επιθυμητούς τομείς και ειδικότητες στο επιθυμητό ΕΠΑΛ, την ώρα που ακόμη και σε αυτό το δελτίο τύπου του υπουργείου αναφέρεται ξεκάθαρα ότι: «οι μαθητές/τριες που εμποδίστηκαν να εγγραφούν για λόγους ανωτέρας βίας … μπορούν να εγγραφούν και στο διάστημα 1 - 11 Σεπτεμβρίου 2017, στα υπάρχοντα τμήματα» και πως θα προκύψουν αυτά;
Για ποιο λόγο καλείται κάθε μαθητής να δηλώσει τρία ΕΠΑΛ προτίμησης; Τι υποκρύπτεται πίσω από αυτή τη δήλωση; Φανταστείτε το τοπίο που θα δημιουργηθεί στην Αιτωλοακαρνανία και ειδικά στην περιοχή μας που κάποιος μαθητής θα ξεκινά από τη Ναύπακτο και μπορεί να βρεθεί ακόμη και στην …Αμφιλοχία! Ποιος μαθητής θα επιλέξει και θα αντέξει σε μια τέτοια προοπτική;
Κι αν κάτι πάει στραβά, ο μαθητής θα ειδοποιηθεί κατακαλόκαιρο να αλλάξει προτίμηση, ή και σχολείο ή ακόμη και κατεύθυνση οδεύοντας προς τη γενική παιδεία, ενδεχομένως;
Αναλογιστείτε επίσης τι επιπτώσεις θα έχει η όλη ιστορία σε συναδέλφους κυρίως τεχνικών ειδικοτήτων…
Απαράδεκτες καταστάσεις που δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές!
Είχαμε την ευκαιρία να θέσουμε το θέμα σε συνάντηση που πραγματοποιήσαμε σήμερα με τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ο οποίος μας είπε ότι θα μεταφέρει και στον Περιφερειακό Διευθυντή τους προβληματισμούς αυτούς.
Η ΔΑΚΕ έχει σημειώσει επανειλημμένως ότι στόχος τους είναι η κατάργηση της τεχνικής εκπαίδευσης και αυτό είναι ένα ακόμη χτύπημα σε αυτή την κατεύθυνση, αλλά δυστυχώς είμαστε οι μόνοι που αναδεικνύουμε αυτό το υπαρκτό θέμα, την ώρα που οι υπόλοιπες παρατάξεις επιθυμούν τη δημιουργία του «ενιαίου 12χρονου σχολείου για όλους».
Καλούμε το υπουργείο να ανακαλέσει άμεσα την απόφασή του και να δώσει την ευκαιρία στους μαθητές να φοιτήσουν στα τμήματα που θα επιλέξουν ελεύθερα και όχι υπό πίεση!
Οφείλουμε να αντισταθούμε και να μην ανεχτούμε καταστάσεις όπως αυτές του περσινού καλοκαιριού με καταργήσεις ολιγομελών τμημάτων που οδήγησαν σε επιλογές μονόδρομο πολλούς μαθητές.

ΔΑΚΕ Α ΕΛΜΕ
Αιτωλοακαρνανίας