Ψήφισμα Α΄ ΕΛΜΕ Αιτ/νιας για τις μεταφορές μαθητών

Εδώ και χρόνια, η μεταφορά πολλών μαθητών από και προς τα δημόσια σχολεία πραγματοποιείται με λεωφορεία και ταξί, ειδικά μισθωμένα για τη συγκεκριμένη χρήση και παρέχεται δωρεάν προς τους μαθητές.
Είναι γνωστό ότι μετά και τις περσινές καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, η μεταφορά κατέστη αναγκαία για πολλούς επιπλέον μαθητές.
Η ευθύνη μεταφοράς των μαθητών ανήκει στις κατά τόπους Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις οι οποίες όμως στα τέλη Φεβρουαρίου θα παραδώσουν τον έλεγχο στους Δήμους.
Ενώ όμως παραχωρείται η ευθύνη, δεν υπάρχει πρόβλεψη και δεν παραχωρούνται και οι απαραίτητοι πόροι από τους οποίους θα εξυπηρετηθεί το υπέρογκο κόστος. Από την άλλη, τα χρονικά πλαίσια ήταν στενά και αντιμετωπίζονται επιπλέον δυσκολίες, όπως η μειωμένη προβλεπόμενη αμοιβή στα ταξί για το κόμιστρο ανά χιλιόμετρο.
Είναι ηλίου φαεινότερο ότι η μεταβίβαση της ευθύνης θα έχει σοβαρές παρενέργειες. Το πρόβλημα οξύνεται ακόμη περισσότερο λόγω της περικοπής δρομολογίων των αστικών συγκοινωνιών για λόγους οικονομίας. Επιπλέον σημειώνεται και το μηδενικό σχεδόν ενδιαφέρον από ιδιοκτήτες ταξί.
Σε ορισμένα σχολεία, όπως το ΣΜΕΑ ΕΕΕΕΚ Ναυπάκτου που οι περισσότεροι μαθητές μετακινούνται, το πρόβλημα θα είναι πολύ μεγάλο.
Υπάρχει, συνεπώς, σοβαρότατος κίνδυνος να σταματήσουν τα δρομολόγια για πολλούς μαθητές και είναι πολύ πιθανό να ξαναδούμε παιδιά να περπατούν πολλά χιλιόμετρα για να φτάσουν στα σχολεία και ενδεχομένως μέσα σε δύσκολες καιρικές συνθήκες, θυμίζοντας άλλες εποχές σε μια κατά τα άλλα πολιτισμένη κοινωνία.
Είμαστε σε επικοινωνία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και φυσικά με την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και παρακολουθούμε το θέμα.
Ζητάμε να βρεθεί ΑΜΕΣΑ λύση γιατί τα χρονικά περιθώρια τελειώνουν. Το κράτος είναι συνταγματικά υπεύθυνο για την παροχή ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑΣ και το θέμα της μεταφοράς μαθητών αποτελεί μια από τις παραμέτρους της.